James Swallow - Peacemaker

Naast de serie, de films en de audioboeken zijn er door de jaren heen heel veel gewone boeken over Doctor Who verschenen. Dit is de plek om ze te bespreken!

Moderator: Blaidd Drwg

Tijgerboy
UNIT-member
Berichten: 380
Lid geworden op: 05 aug 2007, 16:48
Locatie: Maassluis

James Swallow - Peacemaker

Bericht door Tijgerboy » 01 mei 2014, 09:54

Afbeelding

James Swallow – Peacemaker

De Doctor en Martha bezoeken het plaatsje Redwater in het Wilde Westen. Hier blijkt een mysterieus figuur enige tijd geleden een wonderkuur te hebben gebruikt tegen een uitbraak van de pokken. Wanneer twee doodgewaande vogelvrij verklaarde mannen het dorpje bezoeken en vragen waar de ‘healer’ is, maar niks los weten te krijgen van de bevolking, gebruiken ze buitenaardse wapens tegen hen. Reden genoeg voor de Doctor en Martha om achter deze ‘healer’ aan te gaan, voor de vogelvrijen nog meer slachtoffers maken.

James Swallow, bekend van de western/steampunkserie The Sundowners, besluit om deze eerder gebruikte setting in een Doctor Who-jasje te steken. En dat is hem gelukt.

De Doctor en Martha zijn erg goed neergezet. De Doctor is erg sterk. Je zou de door Swallow neergezette Doctor zo op tv kunnen zien. Ook is de laatste confrontatie met de vijand erg sterk en emotioneel. Waar ik vaak bang voor ben met Martha in historische verhalen is de rol van haar huidskleur. In een ander historisch verhaal (The Many Hands) wordt deze totaal genegeerd. Toch is het goed van Swallow dat dat nog eventjes besproken wordt. Zeker in het Amerika van vlak na de burgeroorlog, waar de slavernij nog een gevoelig onderwerp is. Ook spat de chemie tussen de Doctor en Martha van de pagina’s. De andere hoofdpersonages zijn een lerares genaamd Jenny, een tienerjongen genaamd Nathan, de wonderdokter Alvin Godlove, Godloves assistent Walking Crow en de twee vogelvrijen genaamd Tangleleg en Kutter. Kutter en Tangleleg zijn nou niet echt gekarakteriseerd, hoewel dat een reden heeft. De overige personages zijn best oké neergezet.

Het plot zit goed in elkaar. Het is origineel en wijkt best wel af van de standaard verhalen. Dit komt door de vijand, die erg origineel is. Helaas hebben we inmiddels A Town Called Mercy gehad, en de vijand en het begin van het verhaal lijken erg sterk op die aflevering. Gelukkig lijkt het einde van dit boek totaal niet op het einde van Mercy.

De schrijfstijl is fijn en vlot. Het verhaal begint heel luchtig, maar wordt langzaamaan steeds duisterder. Om het niet te moeilijk verteerbaar te maken, heeft Swallow er hier en daar wat geslaagde grappen in verwerkt. Verder zit dit boek vol met verwijzingen naar o.a. Bad Wolf, Martha’s familie en eerdere afleveringen, waardoor het voelt alsof het boek zich echt tussen de afleveringen speelt. Dit in tegenstelling tot een aantal andere boeken, waarbij het voelt alsof de personages uit de serie zijn geplukt en in het boek zijn gezet. Verder weet Swallow een goed western gevoel in de pagina’s te zetten. Maar dat zal hem ongetwijfeld wel eerder gelukt zijn in zijn Sundowners-serie.

Eindoordeel: prima boek met veel sterke punten.

8/10
You Are Not Alone, I am online!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast